Αδύνατη για Πάντα: Αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός τροφών για ευεξία και αδυνάτισμα

12107513_1662401300693027_1577127522_n

Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τη σωστή διατροφή

 Πραγματικά, όσο μεγαλώνει η εμπειρία μου, τόσο επαληθεύομαι όσον αφορά τα αποτελέσματα μιας σωστής διατροφής, τόσο για το μεταβολισμό όσο και για ευεξία.
Το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε μια διατροφή με φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές και ιδανικά 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Έτσι θα πετύχουμε μια μέγιστη πρόσληψη βιταμινών , μετάλλων, ιχνοστοιχείων, που όχι μόνο θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας , αλλά θα βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους. Παράλληλα θα πετύχουμε ένα λαμπερό δέρμα και αυξημένη ενέργεια.
Ειδικά αυτή την εποχή, με τις πολλές υποχρεώσεις και την οικονομική κρίση , θα πρέπει να πετύχουμε τον ιδανικό συνδυασμό τροφίμων. Η κάθε βιταμίνη μόνη της δεν είναι τόσο ωφέλιμη, όσο αν συνδυαστεί με κάποιες άλλες. Έτσι πετυχαίνουμε μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα απο τον οργανισμό.
Θα αναφέρω μερικούς συνδυασμούς:
1. Vit C και σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ζωικής προέλευσης (θαλασσινά, κρέας, αυγά) και φυτικής (φακές). Ο δεύτερος όμως δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος απο τον οργανισμό. Καλό θα ήταν όποια μορφή σιδήρου και αν καταναλώνουμε (φυτικής ή ζωικής) να το συνδυάζουμε με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση.
Κάποιοι ιδανικοί συνδυασμοί είναι :
-Φράουλες (βιτ. C) μέσα στη βρώμη (fe)
– Σάλτσα με λεμόνι ( βιτ. C)στη σαλάτα με σπανάκι (fe)
– Κρέας (Fe) με μπρόκολο και ακτινίδια (βιτ. C)
2. Λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K) και λίπος
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν μπορούν να απορροφηθούν χωρίς την παρουσία λίπους. Καλές πηγές λίπους είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ηλιέλαιο, τα καρύδια , οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Η κατανάλωση αυτών των τροφών βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες βιταμίνες.
Εντάξτε αυτούς τους συνδυασμούς στο διαιτολόγιό σας:
– Αβοκάντο (λίπος) μέσα σε σαλάτα μαρούλι (βιταμίνη Κ)
– Γλυκοπατάτες (καροτενοειδή/ βιταμίνη Α) ψητές με ελαιόλαδο (λίπος)
3. Μαύρο πιπέρι και κουρκουμάς
Το μαύρο πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση και την δραστικότητα της κουρκουμίνης, ο κουρκουμάς ,αποτελεί αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό.
Έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση κουρκουμά βοηθά σε νοσήματα με φλεγμονές όπως είναι η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το Alzheimer.
Για να αυξήσετε τα οφέλη κάντε τους παρακάτω συνδυασμούς:
– Πατάτες ψητές με ηλιέλαιο και μπαχαρικά.
– Ψητός σολομός με κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν.
4. Σουλφοραφάνη και σελήνιο
Οι σουλφοραφάνες περιέχουν θείο, αν συνδυαστούν με σελήνιο δημιουργούν ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση.
Σελήνιο περιέχουν τα βραζιλιάνικα αμύγδαλα, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα μανιτάρια. Όταν αυτά τα τρόφιμα συνδυάζονται σωστά αυξάνεται η αντιοξειδωτική ικανότητά τους.
Συνδυάστε ψητό κοτόπουλο (σελήνιο) με λαχανάκια Βρυξελλών (σουλφοραφάνη) και θωρακίστε τον οργανισμό σας, έναντι της οξείδωσης.
Για να καταλάβετε, όταν μιλάμε για οξείδωση, εννοούμε την “σκουριά του οργανισμού”. Κάτι αντίστοιχο με το μήλο όταν το κόβουμε που μαυρίζει. Όσο πιο σκουριασμένοι είμαστε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για κακοήθειες, Alzheimer, καρδιαγγειακά ,αλλά και σε επίπεδο αισθητικό, καταστρέφει το κολλάγόνο, με αποτέλεσμα ρυτίδες και δημιουργεί κυτταρίτιδα διότι οξειδώνει το λίπος. Οπότε μια ισχυρά αντιοξειδωτική διατροφή είναι απαράιτητη.
-Μαρία Ψωμά 
πηγη