Τι είναι αυτό που μας χαρίζει υγεία, ευεξία και ομορφιά, ενώ είναι απολύτως φυσικό; Γνωρίστε καλύτερα το ελαιόλαδο!
-
Μία φυσιολογική καθημερινή διατροφή πρέπει να περιέχει 30-35% λιπίδια, το 15% των οποίων πρέπει να προέρχεται από το ελαιόλαδο.
-
Όπως όλα τα λιπαρά, το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K.
-
Το ελαιόλαδο θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά (70-80%) και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτά τα συστατικά του το κάνουν επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό απέναντι στην οξείδωση σε υψηλές θερμοκρασίες.
-
Διαθέτει τον υψηλότερο βιολογικό δείκτη, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων και παρέχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
-
Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του (πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, χλωροφύλλη), λειτουργεί κατά της γήρανσης λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε και ισορροπεί τον μεταβολισμό.
-
Κατά την παιδική ηλικία, το ελαιόλαδο ευνοεί τη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου.
-
Καταπραΰνει ερεθισμούς του δέρματος, ενώ βοηθά στη θεραπεία του έλκους και πολλών γαστρεντερικών παθήσεων.
-
Τα κύτταρα του σώματος ενσωματώνουν τα πολύτιμα λιποοξέα από το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λείο.
-
Αν και το ελαιόλαδο δύσκολα οξειδώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο καλό είναι να το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε η γεύση, το άρωμα και τα πολύτιμα συστατικά του να παραμένουν αναλλοίωτα.
-
Η Μεσόγειος είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιόλαδου στον κόσμο. Η Ισπανία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες (Ιταλία και Ελλάδα στις επόμενες θέσεις), αλλά η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην ποιότητα του ελαιόλαδου.
-
Το ελαιόλαδο δενέχει συντηρητικά και η διάρκεια ζωής του είναι 12-18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσής του. Για αυτό ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στο δοχείο με το ελαιόλαδο που αγοράζετε και αποθηκεύετέ το σε σκοτεινό, ξηρό μέρος με θερμοκρασία έως 18°C.